Direktlänk till inlägg 20 januari 2015
Ja. Så var mannens födelsedag här. Enligt vår tradition så äts det semlor. Såklart finns det inte glutenfria semlor att tillgå här på min lilla ö, så jag fick snällt baka.
Gjorde en varsin semla till oss, och måste faktiskt säga att dom fick klart godkänt. Inte lika luftiga och fluffiga som vanliga semlor, utan mer kompakta. Men som sagt, helt klart godkända!
Receptet är för 8 bullar. Jag halverade det, eftersom jag bara behövde fyra ??
75 gram smör
2,5 dl mjölk
25 gram jäst
1 msk fiberhusk
0,5 dl strösocker
1 nypa salt
1 msk kardemumma
1 tsk bakpulver
5 dl mjölmix
1 ägg.
Fyllning
100 gram mandelmassa
25 gram smör
Övrigt
3 dl grädde
Florsocker
Så här gör man;
1. Smält matfettet eller värm det med mjölken till fingervarmt. Lös upp jästen och blanda i fiberhusk, låt blandningen svälla 10-15 min.
2. Blanda salt, socker, kardemumma, mix och bakpulver och ha i det i vätskan. Arbeta degen ordentligt, täck över och låt degen jäsa 30 minuter.
3. Mjöla bakbordet och lägg upp degen. Dela den i åtta lika stora delar. Rulla till en rund bullar och lägg på en plåt. Täck över och jäs 40 minuter.
4. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8 minuter. Låt svalna under bakduk.
5. Innan servering, rör ihop mandelmassa och smör. Skär av ett lock och gröp ur lite av bullen, fyll med mandelfyllningen, vispad grädde och lägg på locken. Pudra över lite florsocker.
Lycka till ?
Imorgon. Mitt lilla barn blir ÅTTA år. Galet! Frågade om vi skulle bjuda på kladdkaka... Barnet himlade med ögonen och svarade; När jag har en mamma som är världsbäst på tårtor? Tror du jag tänker bjuda på kladdkaka då? Dum fråga kräver dumt ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
||||||
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
|||
12 |
13 |
14 | 15 |
16 | 17 |
18 |
|||
19 |
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
25 | |||
26 | 27 | 28 |
29 |
30 |
31 |
||||
|