Senaste inläggen

Av maria johansson - 16 januari 2015 09:12

Det här med frukost ställer till det lite i vårt liv. Barnet har innan ätit smörgås eller flingor med mjölk till frukost. Visst finns det glutenfria mackor, men det är inget han känt sig sugen på. Vi köpte även hem de "flingor" som finns i den lokala matbutiken (finns inte jättestort utbud) men upptäckte att detta endast fick bli lördagsflingor då det var massor av kalorier i dessa...

Men nu har han hittat det han vill ha till frukost. Och nyttigt är det också! Det är en win-win situation alltså ??

Sempers lantknäcke tillsammans med kokt ägg! Mums!

Tyvärr finns det inte i storpack... Vet inte hur tillverkarna tänker? All "vanlig" mat kan man köpa i storpack. Men inte den glutenfria... Skandal!

Ser onekligen aptitretande ut... Nästa steg är att försöka få på en grönsak eller två... ?

Bakade eget glutenfritt knäcke också. Har gjort detta innan, men då med bla vetemjöl i, och det har verkligen varit familjens godis... Mycket gott! Kan verkligen varmt rekommendera detta.

Recept;

1 dl majsmjöl
1 dl mjölmix
1 dl sesamfrö
0,5 dl linfrö
0,5 dl rapsolja
2,5 dl kokhett vatten
1 dl solrosfrön
Flingsalt att strö över.

Blanda alla torra ingredienser, häll över oljan. Rör sedan ner det kokheta vattnet och du har nu en smet.
Häll över på bakplåtspapper. Lägg ett nytt bakplåtspapper över och tryck sedan ut degen alt. kavla ut den, mycket tunnt.
Strö över flingsalt och skär i lagom stora bitar.
Grädda i mitten av ugnen i 150 grader i ca 60 min. Knäckebrödet ska vara hårt och fått en fin färg.

Det går alltså att äta detta helt utan smör och pålägg! Extremt gott!!!

Av maria johansson - 16 januari 2015 07:40

När fredagen kommer.... Då är det många som brukar ha tacosmys... Så även vi.
När jag stod och skulle skriva handlingslistan så slog det mig att det inte heter vetetortillas för intet. Vad göra? Jo, baka egna såklart!
Sagt och gjort!
Jag använde mig endast av mjölmix denna första gången, vilket jag ångrar lite i efterhand, kanske borde tagit lite majsmjöl i, för att få en annan smak. Nåväl, såklart var vi tvungna och smaka och barnet blev nöjd! Och resterande familjemedlemmar också!

Recept;

8 dl mjölmix (jag tog Lailas)
1 tsk salt
1 tsk bakpulver
2 msk rapsolja
2 1/2 dl vatten

Blanda samman alla ingredienser till en fast, men ändå smidig deg. Dela i 12 delar och kavla ut varje del till ett jättetunnt runt bröd.
Grädda varje bröd på torr varm stekpanna ca 1 minut på varje sida! Det går snabbt och lätt att bränna dem!
Det går alldeles utmärkt att frysa dessa och plocka fram ett i taget!

Men experimenten med tortillasbröd fortsätter. För detta kanske egentligen är mer som ett gott tunnbröd...

Av maria johansson - 14 januari 2015 17:58

Jag gör världens godaste köttbullar. På riktigt. Tror alla som har smakat dem kan hålla med om det. Så nu till familjens stora förskräckelse skulle köttbullarna bli glutenfria....
Det var med något skakig hand jag plockade fram det nyinköpta ströbrödet för att börja.
Ingen skillnad på köttbullesmeten och heller ingen skillnad på stekningen. Så nu var det bara smaktestet kvar. Stämningen var lite spänd kring middagsbordet, men det blev tummen upp! Ingen skillnad på dessa små goda runda himmelska bullar!

Det tackar vi högre makter för!

Av maria johansson - 14 januari 2015 14:13

Barnet har haft ont i magen lite då som nu under en ganska lång tid, men egentligen inte så värst farligt. Varit trött och emellanåt lite hängig. Väljer att boka en tid hos vårdcentralen, där läkaren dumförklarar den "nojiga mamman" och menar att man inte kan söka för allt...
Dagen efter ringer doktorn upp och berättar att provet med tranglutaminasantikroppar är rejält förhöjt och han kommer skicka en remiss till barnkliniken för vidare utredning. Tur att denna "nojiga mamman" sökte läkare då?
Med utredning kommer gastroskopi. Och direkt efter gastroskopin berättar läkaren att han direkt sett att det rört sig om en glutenintolerans.
Nu är vi inne på vår andra dag med glutenfritt. Det kommer bli en svår omställning, men det kommer gå bra! Det värsta är ändå att barnet är så pass stort att han redan vet hur all "vanlig" mat smakar....

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards